Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

11 tips om de energie terug te brengen met een goed gesprek

Soms kan een goed open gesprek een enorme verschuiving teweegbrengen. Dat maakte ik een paar weken geleden mee. In één uur ging de sfeer in het team van moeizaam en weinig energie naar sprankelend met nieuw energie. Dankzij één heel goed gesprek! Wat gebeurde daar? Deze ingrediënten waren cruciaal voor dit succes.

Eerst de context: Ik zing sinds een half jaar in een leuk vierstemmig vrouwenkoor. Kort voor ik aanhaakte was er een nieuwe dirigente. De groep bestaat uit ongeveer dertig leden, die soms al heel wat jaren zingen en ook leden zoals ik die net komen kijken. In de groep voegen was gemakkelijk geweest: omdat ik me daarvoor inzette en ook omdat nieuwe leden hartelijk worden ontvangen.

Op een gegeven moment waren er regelmatig veel afmeldingen voor de repetities: afmelden via Whatsapp is zo gedaan, soms waren er per partij maar een paar zangers. De oefen avonden werden - bijna onmerkbaar, als een vals plat bij het fietsen – moeizamer en minder energiek. Moeilijke stukken zingen werd een beetje een opgave, de fut leek eruit. Na afloop vertrokken mensen snel zonder na te praten, er kwamen kleine irritaties. Ik betrapte me erop dat ik me afvroeg of ik me niet vergist had, of ik wel wilde blijven zingen.

In een uur van stroperig naar energiek, dit was wat gebeurde en hoe dat lukte. Elf tips die in ieder team bruikbaar kunnen zijn:

Ik kreeg een mail die naar alle koorleden was verstuurd. De dirigente organiseerde een gesprek tijdens de volgende repetitie.

 1. Nu aanpakken, niet uitstellen tot de avond waarop een vergadering was gepland, een paar weken later. Dat was een duidelijke mijlpaal met urgentie. De opkomst was redelijk hoog die avond.
 2. Een gespreksleider die de leiding neemt. 
  Heel rustig en tegelijkertijd heel duidelijk.
 3. Het doel van het gesprek in de eerste paar zinnen benoemen:
  Dit was een gesprek met de hele groep, waar iedereen kon deelnemen en uitgenodigd werd te zeggen wat er te zeggen was, met als doel: een besluit en nieuwe afspraken.
 4. Rust en ruimte voor ieders mening:
  Er ontstond een mooie dialoog met ruimte voor ieder om te spreken en daar werd ook gebruik van gemaakt. Niet: dirigente vs de groep, maar: de hele groep ten behoeve van het doel.
 5. Er werd goed geluisterd, ieders bijdrage gerespecteerd zonder discussie
  Naar ieder die iets toevoegde werd geluisterd en diens mening werd gerespecteerd. Er waren geen beschuldigingen.
 6. Ieder werd aangesproken om haar eigen verantwoordelijkheid te nemen, terwijl er helder werd gezegd waar het op stond.  Het gesprek ging over commitment: alle zangers aanwezig tenzij er een echt dringende reden is. Ieder dient rekening te houden met de dynamiek in het team: als ik er niet ben dragen mijn medezangers in mijn partij de last daarvan.
 7. Een besluit en commitment op afspraken. Er kwam een afspraak over een optreden in het najaar. En over thuis oefenen: repetities zijn er om SAMEN te zingen, niet om je eigen partij te oefenen, waardoor het team door eventuele afwezigheid wordt opgehouden.
 8. Consequenties benoemen en aanvaarden. Tot slot eindigde de dirigente met de conclusie, dat zij, als het team niet op deze manier kon werken, niet de juiste persoon was om het team te leiden. Dat bracht zij
 9. waarden-vrij én helder. Zonder beschuldiging of dwingend te zijn, mét heldere eenvoud.  
 10. Samenvatten van besluiten en afspraken. De argumenten en besluiten werden samengevat en er werd besloten dat de afwezige leden de volgende dag bericht kregen.
 11. Samen pakten we de gebruikelijke routine weer op door koffie te drinken met elkaar en weer contact met elkaar te maken in de ‘nieuwe werkelijkheid’, als groep. Direct vervolgen met de prettige routine van samen kletsen en koffiedrinken. Daarna zongen we nog een uur.

En wat een verschil!
De energie was terug. Het leek of iedereen wakker geschud werd en zijn plek opnieuw innam.

In de week daarna leek het of alle leden voor zichzelf een besluit hadden genomen: ik wil hier zijn (of niet) en doe helemaal mee. De opluchting was voelbaar. Sindsdien is de opkomst bijna 100%. En ik? Ik zing ook met veel plezier weer mee.

Het plezier is terug, de energie sprankelt weer, het zingen klinkt mooier, de samenhang wordt opnieuw bevestigd.

De vergelijking met een team op het werk is gemakkelijk gemaakt. Hoe vaak worden daar niet dingen wel opgemerkt en toch niet met elkaar besproken. Wie neemt het initiatief (en de moed) om zaken helder en bespreekbaar te maken? De succesfactoren in dit artikel kunnen daarbij helpen.

De crux?
Contact. En heldere, waardenvrije communicatie.  Om energie, resultaten en plezier te faciliteren.

Ik vind het leuk als je jouw ervaringen hiermee deelt.

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Reacties

Ha Jacqueline, Leuk stukje en mooie ervaring heb je weer gedeeld. En heel herkenbaar voor mij. Een heldere beschrijving van wat ik zie als het doel en/of de basis van een (goede) (groeps)mediation of gespreksbegeleiding. Mooi! Groet, Paulien
Ha Paulien, dank je voor je positieve reactie! Juist omdat het in een grote groep gebeurde, vond ik het zo knap en bijzonder dat het zo'n enorme positieve verschuiving teweeg bracht, die tot op de dag van vandaag voort duurt. Je hebt een mooi vak. Hartelijke groet, Jacqueline

Reactie toevoegen