Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

3 manieren om een gesprek vlot te trekken

Niet zo lang geleden maakte ik met deelnemers een rijtje van situaties die maken dat een gesprek een 'worstelgesprek' is. Dat was voor deze deelnemers een gesprek dat moeizaam verloopt, waarvan je hoopt dat het snel is afgelopen of waarin je het gevoel hebt dat je aan het sleuren bent. Dit is wat er op hun lijstje stond:

 • Als er miscommunicatie is en je het niet over hetzelfde hebt
 • Als je langs elkaar heen praat, omdat je verschillende verwachtingen hebt
 • Als er geen contact is
 • Als je per ongeluk 'op het verkeerde knopje drukt' bij de ander, waardoor die boos of emotioneel wordt
 • Als je merkt dat je jezelf aan het rechtvaardigen bent
 • Als er uitspraken worden gedaan als "Maar jij doet ook altijd......."
 • Als je tegenover een gesloten type zit, waar geen woord uitkomt, hoe hard jij ook je best doet om het gesprek op gang te brengen

Herken je deze situaties?
Mijn deelnemers hadden het gevoel dat hun invloed op deze situaties beperkt was, dat een deel van de oorzaak van het worstelgesprek bij de ander lag. Voor een aantal mensen was dat heel frustrerend, want, zo luidde de vraag: "hoe kun je de ander laten inzien dat die zich anders moet gaan gedragen?"

Je kunt de ander niet veranderen. Leg je daarbij neer.

Wat je wél kunt doen is het gesprek gericht in een andere richting sturen. Dat kan bijvoorbeeld met deze drie stappen. Voordat je deze stappen zet, is het raadzaam je af te vragen of je actief hebt geprobeerd contact te maken met de ander: Klopt je timing? Heeft de ander zijn aandacht erbij? Zie jij de persoon voor je of beschouw je je gesprekspartner als een middel tot antwoord op je vraag? Eerst contact, daarna de inhoud, het proces en jouw beleving. Dat is de meest passende volgorde.

 1. De inhoud van het gesprek
  Wanneer je merkt dat je bijvoorbeeld het niet over hetzelfde hebt, kun je verwoorden wat jouw doel is met dit gesprek, om vervolgens te checken bij de ander welk doel hij of zij voor ogen heeft:
  1. Mijn doel voor dit gesprek is om met jou af te spreken welke acties we moeten ondernemen, en wie waarvoor verantwoordelijk is.
  2. Is dat ook jouw doel, wat heb jij voor ogen?
    
 2. Het proces dat zich tussen jullie afspeelt
  Wanneer je merkt dat je aan het worstelen bent, kan het helpen om daar iets over te zeggen.
  1. "Toen we vorige week hierover spraken leek het of we elkaar snel begrepen, nu krijg ik het idee dat we over twee verschillende projecten praten. "
  2. Wederom check je hoe dat voor de ander is: "Merk jij dat ook, of hoe zie jij dat? "

Vaak zul je merken dat dit voldoende is om het gesprek een andere wending te geven. Wanneer dat niet zo is, kun je ook de derde stap nog inzetten:.

 1. Vertellen hoe jij de worsteling in dit gesprek beleeft en doe een verzoek: vertel wat jij van de ander zou willen:
  "Ik vind het heel lastig als je korte antwoorden geeft op mijn vragen. Ik merk dat ik daardoor steeds meer vragen ga stellen. Jij weet hier veel van, kun je me meer uitleggen?"

Je kunt de ander niet veranderen. Wat je met deze stappen voor elkaar krijgt is dat jij zelf een andere koers kiest om het 'worstelen' te doorbreken. Vaak spiegelen mensen elkaar. Dus als jij uit het 'patroon' stapt, is de kans groot dat de ander dat ook doet.

Als dat gebeurt heb je het gesprek vlot kunnen trekken. Door zelf iets anders te doen.

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline