Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

3 strategieën om jouw toekomst vorm te geven

Regelmatig hoor ik van mijn deelnemers dat zij zich overgeleverd voelen aan wat hun omgeving allemaal van ze wil. Ze hebben het gevoel dat zij weinig invloed hebben. Ze voelen zich daar ongemakkelijk bij, weten niet hoe ze daar uit kunnen ontsnappen. Het gevoel dat ze ‘vast zitten’ vinden ze onaangenaam en werkt voor sommigen verlammend.

Er zijn drie eenvoudige strategieën, waarmee je een dergelijk ongemak kunt reduceren en zelfs in je voordeel kunt keren. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan voel je ook hoe je invloed toeneemt, en dat geeft in het algemeen de energie om door te gaan.

De eerste strategie noem ik ‘je toekomstdroom’. Die kan groot zijn (bv een andere baan) of klein zijn (bv een goed beoordelingsgesprek met mijn baas). Dat doet er niet zoveel toe, het principe is hetzelfde. Je gaat je nauwkeurig voorstellen hoe de ideale situatie is wanneer je toekomstdroom vervuld is: Hoe ziet het eruit? Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je of proef je? Wie zijn erbij betrokken? Hoe voel jij je als het klaar is? Met wie vier je je succes? Beschrijf het in woorden als je van schrijven houdt, in een tekening als je visueel bent ingesteld, in een collage als dat je beter past.  Hoe gedetailleerder, hoe beter! Hoe beter jij weet wat er allemaal bij komt kijken, hoe beter jij weet waar je aan kunt werken om je droom te realiseren, hoe beter je weet wat je anderen kunt vragen om jou te helpen.

Bijvoorbeeld: wanneer je droom is ‘een goed beoordelingsgesprek met je leidinggevende’.
Over welke projecten wil jij complimenten krijgen? Wanneer ga je die onder de aandacht brengen?  Met wie wil jij gaan samenwerken om van te leren? Ga erover in gesprek. Zo kun je sturen in de richting die jij in je droom voor je ziet.

De tweede strategie is de ‘self fulfilling prophecy’, de zichzelf vervullende voorspelling. Een prachtig principe uit de psychologie, dat eenvoudig in te zetten is. De naam zegt het al: doordat je een bepaalde verwachting hebt, zal deze ook uitkomen. De theorie is aanvankelijk onderzocht in het onderwijs: als een leerkracht een hoge verwachting heeft van de prestaties van een kind, scoort dat kind ook hoger, dan wanneer de verwachting van de leerkracht laag is. Dus: wanneer jij ervan uit gaat dat jouw wens waarheid zal worden, neemt de kans daarop aanzienlijk toe. Spreek je verwachting dagelijks voor jezelf uit: “ik krijg een goede beoordeling, want ik weet precies wat ik onder de aandacht ga brengen in de komende maanden”. Schrijf ‘m op, herhaal ‘m dagelijks, zet stappen in de goede richting, daarmee beïnvloed je je toekomst.

De derde strategie is ‘de kunst van Kaizen’ (naar het gelijknamige boekje van R. Maurer). De essentie is: wanneer je iedere dag een kleine haalbare stap zet in de richting van je doel, dan kom je iedere dag een stap dichter bij je doel. Het nemen van kleine haalbare stappen maakt ook dat je iedere keer tevreden kunt zijn met de stap die je hebt gezet. Wanneer je in een maand 30 kleine stappen in de goede richting hebt gezet, heb je al met al een redelijke afstand afgelegd, en kun je tevreden terugkijken. In de praktijk blijkt dat mensen met 30 haalbare stappen een stuk verder komen dan met 2 of 3 moeilijker te realiseren stappen. Het lijkt moeilijk te geloven, omdat de kleine stappen eenvoudig zijn en het per dag lijkt of je nauwelijks verder komt: ik daag je uit om het te proberen. 

Zo heb ik zelf de Kaizen theorie uitgeprobeerd door sit-ups te doen: de eerste dag 3 sit-ups (dat was haalbaar) en vervolgens iedere dag één meer, dus de volgende dag 4, de dag daarna 5 sit-ups enzovoort. Aan het einde van de maand kon ik zonder veel moeite 33 sit-ups doen en had ik al met al 562 sit-ups gedaan… Als iemand me van te voren had gezegd: jij gaat 562 sit-ups doen deze maand, was de moed me in de schoenen gezonken. Op de eerste dag dacht ik, dit slaat nergens op, wat is nou 3 sit-ups? Aan het einde van de maand was ik trots op de hoeveelheid die ik had gedaan.

Welke haalbare stap ga jij zetten vandaag?
Welke verwachting spreek jij voor jezelf uit vandaag?
Welke grote of kleine droom ga jij realiseren?

Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen in het commentaarveld deelt.

Succes met het realiseren van jouw droom!

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline