Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

7 tips om meer regie te krijgen

'Als een konijn in de koplampen'. Zo voel ik me af en toe, als ik de regie kwijt ben in een gesprek. Bijvoorbeeld als ik me niet op mijn gemak voel, of overdonderd word door nieuwe ideeën.

Veel mensen voelen zich een beetje 'gevangen' als ze het gevoel hebben dat de regie bij een ander ligt. Zodra het gevoel van regie weer een beetje terugkomt, slaken ze een zucht van verlichting  en ontstaat er optimisme. Wanneer dat gebeurt tijdens mijn trainingen geeft mij dat de voldoening dat mijn werk zin heeft.  Als alledaags toveren dat zich voor mijn ogen afspeelt. Ik word daar zo blij van!

Ik wil de tips die mensen helpen om (een deel van) de regie te nemen in gesprekken met je delen:

 1. Bereid je voor
  Ik hoor regelmatig van mensen dat ze - in de hectiek van alledag - werken in het ritme van de activiteiten die op hen afkomen. Ze worden geleefd en voorbereiden lukt niet vanzelf.  'Even stilstaan' bij waar jij zelf heen wilt kan dan dé manier zijn om vooruit te komen. Neem regie over je tijd door je bijeenkomst  een kwartier voordat die begint in je agenda te zetten om je voor te bereiden.
   
 2. Bepaal je standpunt
  Regie nemen kan pas als je helder hebt wat jouw standpunt is. Heb je een standpunt dat vast staat? Of ben je nog aan het onderzoeken waar je staat? Dit heeft invloed, dus:  

- Wat is je standpunt?
- Wat is je boodschap aan de ander?
- Welke vragen heb je voor de ander?

 1. Waar ben je vóór?
  Veel mensen vertellen wat ze niet meer willen, of waar ze tegen zijn. Effectiever is om te verwoorden waar je vóór bent, wat je wél zou willen. Daarmee kun je sturen.
   
 2. Wat wil je bereiken in dit gesprek?  
  Schrijf op welk doel jij wilt bereiken en wat je van de ander verwacht. Kort. In een paar zinnen. Dan kun je snel 'to the point' komen en heb je je focus scherp.
   
 3. Bepaal de volgorde waarin je zaken ter sprake brengt
  1. Eerst je stelling en daarna pas de argumenten?
  2. Eerst de argumenten en daarna pas je stelling als conclusie?
  Je boodschap is het helderst en beklijft het beste als je de eerste strategie kiest.   
   
 4. Maak contact
  Zorg ervoor dat je eerst contact maakt met de ander, voordat je van start gaat met wat jij in te brengen hebt. Pas als het contact en de aandacht er is, kan de ander naar jou luisteren en kun jij naar de ander luisteren. Tweerichtingverkeer.
   
 5. Vraag: Wat is voor jou belangrijk?
  Na alle voorbereiding over je eigen standpunt en doel: vraag óók naar de ideeën en standpunten van de ander. Weer tweerichtingverkeer. Zo kun je onderzoeken wat jullie overeenkomsten zijn. Misschien ontdek je wel een gezamenlijk belang.

  Succes!

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline