Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

7 tips wanneer jij als stil type in gesprek gaat met een vlotte prater

Naar aanleiding van mijn vorige artikel ‘7 tips voor een vlot gesprek met een ‘stil type’ kreeg ik de vraag: “Wat zijn de tips voor de stille prater in contact met de snelle prater?” Een terechte vraag, die ik vandaag beantwoord.

Ik heb de meest kenmerkende verschillen tussen de ‘vlotte praters’ en de ‘stille types’ nog even samengevat.

 

 1. Ze vormen hun mening op een andere manier
  Vlotte praters nemen direct het woord: ze denken hardop en vormen al pratend hun mening.
  ‘Eerst denken, dan praten is de natuurlijke volgorde voor de ‘stille types’: zij nemen het woord als hun mening gevormd is.
   
 2. Verschillen in spreek- en denktempo
  Vlotte praters zijn vaak gewend om te improviseren en ‘hardop te denken’ in een gesprek. Hun energieniveau en spreektempo zijn vaak hoog. Stille types zijn vaker bedachtzaam: Het lijkt alsof hun tempo lager ligt, hoewel het tempo dat zich in het denkproces afspeelt heel hoog kan zijn. Alleen merk je dat meestal niet aan de buitenkant.
   
 3. Een verschil in ‘klik’ gevoel
  Snelle extraverte praters hebben het gevoel dat het past ‘klikt’ met de ander wanneer ze hetzelfde spreektempo hebben. De stille types ervaren de ‘klik’ eerder wanneer er rust in het gesprek is om na te denken, voordat ze zich uiten.

De uitgebreidere en genuanceerdere versie van deze verschillen vind je in mijn vorige artikel ‘7 tips voor een vlot gesprek met een stil type’:

Als jij een ‘stil type’ bent, hoe kun jij een goed gesprek aangaan met de extraverten én tegelijkertijd jezelf blijven?
Allereerst helpt het om de hierboven beschreven verschillen te begrijpen. Wat werkt voor stille types is niet hetzelfde als wat werkt voor snelle praters. Deze tips helpen je om ‘samen’ in het gesprek uit te zoeken hoe jullie beiden kunnen krijgen wat je nodig hebt.

 1. Allereerst: herken en erken dat je introvert bent en dat dat zijn eigen voordelen kent. Misschien heb je al wel eens gehoord dat je jezelf meer moet laten zien of meer moet laten horen: ”Neem ook eens gewoon het woord tijdens een vergadering!” Misschien klonk dat alsof jouw manier van handelen niet deugt, maar dat is niet zo. Ieder type kan iets van waarde toevoegen. Je bent niet voor niets onderdeel van je team, van je organisatie.  
   
 2. Je kunt jezelf en de ander helpen door uit te leggen welk proces zich aan jouw binnenkant afspeelt wanneer jij stil bent. Daarmee kun je wat tijd creëren om zaken op een rij te zetten én begrijpt de ander dat jij druk bezig bent in de stilte die volgt: “Ik denk even na over jouw vraag…” of “Als ik de voor- en tegen argumenten tegen elkaar afweeg….” Of “Geef me even een moment om de belangrijkste argumenten op een rij te zetten voor mezelf…”. 
   
 3. Wanneer je merkte dat een vraag of onderwerp niet duidelijk is: vraag om verheldering. 
  Je bent misschien geneigd om na te gaan denken en naar binnen te keren als je iets niet begrijpt. Stel de vraag die jou bezighoudt, bijvoorbeeld: “Waarom stel je deze vraag op dit moment?” Grote kans de snelle prater de vraag op gevoel heeft gesteld en bereid is al pratend toe te lichten waarom die vraag nu de kop opsteekt.
   
 4. Bereid je voor op wat jij naar voren wilt brengen tijdens het gesprek.
  Dat is vrijwel altijd waardevolle informatie voor de ander, omdat jullie onderwerpen vaak vanuit een ander startpunt benaderen. Of je nu in een sollicitatiegesprek of in een teamoverleg zit, voorbereid zijn op wat je naar voren wilt brengen geeft meestal rust. Voel je je ongemakkelijk in een groepsoverleg, spreek vooraf over het onderwerp met een (of meer) collega en vraag of die jou wil steunen op dit onderwerp tijdens de groepsbijeenkomst.
   
 5. Vertel welke positieve kanten er voor jou zitten aan jouw manier van werken. Bijvoorbeeld: Als analytisch vermogen jouw kracht is, vertel dat je weet dat dat soms tijd vraagt, maar ook hoe jouw analyse tot succes heeft geleid. Bedenk je dat de dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, misschien een nieuw inzicht zijn voor de ander en dat ze dus de moeite waard zijn om te vertellen.
   
 6. Het helpt extraverten om te weten waar jij staat op dit moment. Als je op dit moment (nog) geen standpunt hebt, omdat je nog informatie mist, vertel dat aan de ander. Houd in je achterhoofd dat jij graag in één keer een standpunt bepaalt, maar dat de ander het waarschijnlijk geen probleem vindt als jij een keer je standpunt bijstelt. Zeker als je erbij vertelt welke argumenten jouw standpunt opnieuw hebben bepaald. Sterker nog: het zou goed kunnen dat je de ander helpt in zijn of haar denkproces. Mocht je meer tijd nodig hebben om tot een standpunt te komen: spreek af wanneer je erop terug komt: “Ik wil nog een paar dingen verder uitzoeken voordat ik mijn standpunt bepaal. Kan ik er morgen bij je op terug komen?” Er zullen maar weinig momenten zijn waarop het echt noodzakelijk is dat jij ter plekke een keuze maakt.
   
 7. Wanneer de ander jou onderbreekt terwijl jij nog niet klaar bent met vertellen, zeg dan dat je je antwoord wilt afmaken. Het zou kunnen dat de ander jouw adempauze aanziet voor het einde van je verhaal. Jij kunt verwarring helpen recht zetten als je daar duidelijk over bent. Jullie hebben immers een ‘natuurlijk tempoverschil’.
   

Deze tips helpen je om in contact met de ander tot een goede samenwerking te komen, zonder dat je jezelf tekort doet. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Deel ze gerust in het commentaar veld hieronder.

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Reactie toevoegen