Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

8 woorden die jouw boodschap ontkrachten

Ik heb laatst samen met deelnemers in een trainingsgroep een lijst gemaakt van woorden die de boodschap die zij proberen over te brengen, ontkrachten, minder sterk maken.  Dat werd een interessante lijst, die ik hier met je deel.

Vervolgens probeerden we te herleiden waarom we die woorden zo graag gebruiken? Ik zeg “we”, want iedereen in de groep - inclusief ikzelf - gebruikte een of meer van deze woorden regelmatig.

De meest genoemde reden om deze woorden te gebruiken, was dat deelnemers  probeerden voorzichtig te zijn met de ander: “ ik wil niet ‘hard’ overkomen”.  
De spagaat die we maken: We willen duidelijk zijn én we willen aardig zijn voor de ander.

Terwijl je je af kunt vragen of “voorzichtige” woorden dat effect inderdaad bereiken? Meestal niet. Het maakt je boodschap meestal vager. En ben je daadwerkelijk aardiger voor ander?

Ik geloof dat anderen, bijvoorbeeld  een nieuwe medewerker, of een collega, of een teamlid waaraan je leiding geeft, recht heeft op helderheid, om te weten hoe goed hij het doet. Want als hij het goed doet is dat reden voor een compliment, en als hij het niet goed doet is dat een kans of een reden om iets bij te leren. Toch?

Dit is de lijst die we maakten

Je zegt:                          

  1. Eigenlijk heb je dit niet helemaal goed gedaan…   Duidelijker is: Ik zie dat je een fout hebt gemaakt…
  2. Ja, maar…   Duidelijker is: Nee
  3. Jawel, mits…   Duidelijker is: Ik kan alleen accoord gaan wanneer...
  4. Ik wil eventjes terugkomen op…   Duidelijker is: Ik wil… nogmaals met je bespreken (verkleinwoorden ontkrachten je boodschap)
  5. In feite is het zo...   Duidelijker is: Het zit zo:...
  6. Weet je wel?      Je bedoelt dan: Ik zeg het niet duidelijk, maar je begrijpt wel wat ik bedoel. Duidelijker is: even nadenken en dan zeggen wat je bedoelt.
  7. Op zich ben ik het met je eens, maar…   Duidelijker is:Ik ben het niet met je eens
  8. Het zit ongeveer zo...   Duidelijker is: Het zit zo

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet, het is wel een  aanzet om eens bij jezelf na te gaan, welke woorden jij gebruikt als je iets lastig vindt om te zeggen. Ga de komende tijd eens na of je een van deze woorden gebruikt, en wat je zou zeggen als je een kristalheldere boodschap geeft:

Als je nog meer ontkrachtende woorden tegenkomt, laat het me weten, door hieronder in het commentaar veld een bericht achter te laten, dan vul ik het rijtje aan.

Je mag me ook altijd rechtstreeks mailen op Jacqueline@JvtS.nl of bel me: 06-41527835

Succes!

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline