Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

De beste beïnvloedingstechniek

Tijdens ‘gesprekken in levenden lijve’ voelen veel mensen hoe hun onmacht, of frustratie of ongeduld hen in de weg zit. Vaak voelen ze dan ook hun wens om gemakkelijker dingen voor elkaar te krijgen, of hoe ze met hun huidige manier van doen niet verder komen. 
In mijn trainingen zie en hoor ik de intenties om gesprekken anders aan te pakken, maar merk ik dat mensen niet altijd weten hoe ze daar verandering in kunnen brengen. Zelf vind ik dat het mooiste dat er is: mensen handvatten geven en laten voelen hoe ze de regie weer terug kunnen nemen. Zodat ze invloed kunnen uitoefenen in situaties die ze lastig vinden.

Een deelnemer vertelde na een trainingsdag met o.a. theorieën uit de psychologie, dat LSD wel het grootste inzicht van de dag was geweest. Hij vond het de beste beïnvloedingstechniek, die hij altijd voorhanden had.

De LSD techniek – Luisteren, Samenvatten, Doorvragen - is een van de meest effectieve gesprekstechnieken die ik ken. Het idee achter LSD is dat je tijdens gesprekken goed Luistert naar de ander. Om te checken of je goed hebt begrepen wat de ander heeft gezegd, vat je samen. Vervolgens vraag je door op wat de ander heeft verteld. Daar luister je weer naar enzovoort.

Veel mensen hebben LSD al eens in een training geleerd en een tijdje toegepast. Evenzoveel mensen hebben er ook weer afscheid van genomen Waarom? Omdat LSD een trucje kan lijken dat mechanisch aanvoelt. Het levert weliswaar een vraag en antwoordspel op waar informatie uitkomt, maar het voelt niet goed.

Voor mij is LSD meer dan een gesprekstechniek. Voor mij is het een beïnvloedingstechniek.
Om die goed voor je te laten werken, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

De eerste voorwaarde is dat je de ander serieus neemt als gesprekspartner. Niet alleen als een middel om informatie uit die ander te halen, die jij nodig hebt om jouw werk te kunnen doen. Maar als gelijkwaardige partner met wie je samen in een gesprek iets uit te zoeken hebt. Daarvoor moet je contact maken met de ander en je met de ander verbinden. In ieder geval voor de duur van het gesprek.

Dat vraagt geduld, want soms moet je eerst goed op de ander afstemmen, voordat je ter zake kunt komen. Dat vraagt vaak ook dat jij je tempo afstemt op de ander. Dat je je doel van het gesprek helder maakt en duidelijke vragen stelt. Het vraagt soms ook dat je je aannames opzij zet om goed te kunnen horen wat de ander te vertellen heeft, en dat je niet je eigen ervaringen gaat vertellen als reactie op wat de ander zegt.

Vanuit die attitude en voorwaarden wordt LSD ineens een beïnvloedingstechniek, waarmee je samen meters kunt maken. Je kunt weerstand bevragen en weerleggen, je kunt vragen beantwoorden, samen scenario’s of oplossingen bedenken. Het vraagstuk wordt daarmee een gedeeld vraagstuk, waarin je met elkaar naar draagvlak zoekt om het vraagstuk op te lossen.

Het effect op je gesprekspartner is hoogstwaarschijnlijk dat die zich gehoord en begrepen voelt, of op z’n minst serieus genomen. Dat smeedt een band, mogelijk voor de lange termijn. Je verstevigt het collegiale contact vanwege gedeelde interesse en gedeeld draagvlak. Als jullie elkaar nu vooruit helpen, is de kans groot dat jullie elkaar in de toekomst weer opzoeken als dat zo uitkomt.

Kortom: je bent aan het samenwerken aan een gedeeld vraagstuk. In het klein, in dat gesprek. Daarmee kun je de uitkomst van dat gesprek uitstekend beïnvloeden.

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Reacties

wat een leuke blog
Dank je Amanda
Mooie blog. Klopt, het voelt vaak niet goed als je een ''techniek'' toepast. Op deze manier kan het toch meer van mezelf worden. Ik ga het zeker proberen.
Succes Brigitta, ik zou het leuk vinden om te horen wat je ervan vindt als je het hebt toegepast. Hartelijke groet, Jacqueline

Reactie toevoegen