Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

"Echt waar ?! Ik had het beter kunnen doen..."

Dat zei een collega toen ik haar een compliment gaf over haar prettige en stevige rol als woordvoerder bij een bijeenkomst waar we samen waren. Ik had me erg goed vertegenwoordigd gevoeld.  Zij had gekeken naar wat ze beter had kunnen en willen doen.

Het overkomt jou vast ook wel eens, dat je een situatie heel anders beleeft dan degene die naast je zit. Mij overkomt het regelmatig, wanneer ik in mijn werk mee kijk met professionals die zich willen ontwikkelen. Ik gebruik dan het Johari venster om te verklaren en bewust te worden waarom twee mensen eenzelfde situatie anders kunnen ervaren.

Het Johari venster is in 1955 gemaakt. De naam "Johari" is afgeleid uit de namen van de bedenkers, Joseph Luft en Harry Ingham.

In de open ruimte is datgene wat openlijk besproken wordt en bij jou en de ander bekend is. In een gesprek tussen mensen die elkaar vertrouwen en vertrouwd zijn met elkaar is de open ruimte meestal groot. In de open ruimte bevinden zitten ook de kwaliteiten en eigenschappen waar je je bewust van bent en de wensen die je hebt over je ontwikkeling.

Er zijn ook zaken die je (op je werk) liever voor je houdt of die simpelweg niet aan de orde komen. Die weet je wel maar bespreek je niet met anderen. Dat is voor de ander verborgen gebied. Onbekend verborgen gebied laat ik hier buiten beschouwing.

De blinde vlek is interessant gebied, in dit gebied zit je potentiële persoonlijke groei!
In het titelvoorbeeld is de blinde vlek van mijn collega datgene wat zij in mijn beleving heel goed deed. Zij stond daar niet bij stil, dat was voor haar 'heel vanzelfsprekend'.

Veel professionals die willen groeien in hun werk zijn geneigd te kijken naar wat er beter kan. Daar is niks mis mee. Wanneer je je daarnaast bewust bent van je 'vanzelfsprekende' kwaliteiten, kun je ze beter en vaker benutten. Het vergroten van je open ruimte dus, door óók dat wat al goed gaat te versterken. Dat werkt vaak zelfs krachtiger. Daarmee verklein je tegelijkertijd je blinde vlek!

Hoe kun je je open ruimte eenvoudig groter maken?

  • Vraag regelmatig aan een ander (bijvoorbeeld een collega) wat zijn of haar mening is: wat kun jij goed dat voor jou vanzelfsprekend is? Dan kun je misschien ook samen doorpraten hoe jij die kwaliteit vaker kunt inzetten.
  • Wil je hier diepgaander mee aan de slag, dan kun je altijd verder lezen in het blog dat ik eerder schreef: Zo kun je je blinde vlek zichtbaar maken.  

Succes! 

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline