Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Een goed gesprek herinnert je aan wat je al weet

Afgelopen week was ik aanwezig bij een inspirerende avond bij Maliebaan 45 over ‘het goede gesprek’. Aan de hand van filmfragmenten nam  Jos Kessels de deelnemers mee om samen te onderzoeken wat een goed gesprek nou eigenlijk is. En wat ervoor nodig is om tot een goed gesprek te komen.  Er kwam van alles aan bod.  Eén zinnetje bleef deze week door mijn hoofd gaan: …” een goed gesprek helpt je ‘herinneren’ wat je al van binnen weet”.

Waarom blijft dat zinnetje nou zo hangen? vroeg ik me af.

Ik kom tot de conclusie dat het juist dit is wat mij zo fascineert in de trainingen die ik geef. Mijn trainingen hebben altijd tot doel om mensen op het werk tot een goed gesprek te laten komen: tussen leidinggevenden en medewerkers, tussen recruiters en sollicitanten, tussen assessmentpsychologen en hun deelnemers, tussen opdrachtgevers en ZPers, enzovoort….

Ieder mens kan communiceren, iedereen heeft geleerd om zich in meer of mindere mate uit te drukken met woorden en lichaamstaal.  Ieder mens heeft ook een gevoel bij de gesprekken die hij voert: was het prettig of niet? Heb je bereikt wat je wilde, of niet? Had je contact met de ander, of niet?  Wat liep er lekker, waar werd het stroef? 

Mensen weten dat vaak heel goed, alleen staan ze er in de hectiek van alledag niet zo bij stil wat zich allemaal vanbinnen afspeelt. Eén van de voorwaarden om een gesprek tot een goed gesprek te maken, is dat er rust en ruimte is om te ‘verkennen’.  Te verkennen wat zich tussen jullie afspeelt en wat zich binnenin jou afspeelt. Dan een standpunt in te nemen of koers te bepalen en vervolgens het gesprek aan te gaan, zonder dat je precies weet hoe het gaat lopen. 

In mijn trainingen komt af en toe wat communicatie theorie aan bod. Dat is een nuttige basis en er zijn handige handvatten die je kunt gebruiken.  Veel interessanter nog is de toepassing daarvan: samen met een actrice te kijken en onderzoeken wat er gebeurt als je die tips op jouw manier inzet. Onderzoeken hoe je het doel dat je voor ogen hebt kunt bereiken terwijl je ondertussen jezelf blijft. 

En eraan ‘herinnerd’ te worden welke instrumenten je letterlijk in huis hebt:  dat wat je al weet uit alle gesprekken die je eerder in je leven en op het werk hebt gevoerd, de keuzes die je kunt maken en vervolgens te onderzoeken welk effect dat heeft op de ander. Zo maak je gebruik van je eigen wijsheid…

Wat helpt jou om je je eigen wijsheid te herinneren?

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline