Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Gebruik je eigen wijsheid: onderbuikgevoel

Je lijf vertelt je van alles: als je pijn hebt brengt dat de aandacht naar de geblesseerde plek. Als je je brandt voel je dat aan je huid en trek je je hand terug. Als je koorts hebt weet je dat je lijf druk is om een ontsteking of aanval van bacteriën af te wenden. Je lijf geeft ook subtielere signalen, signalen die echt bij jou horen, die niet voor iedereen hetzelfde zijn. Gevoelssignalen. Zo krijg ik vaak pijn in mijn nek en schouders als ik te hard doordraaf, koude voeten als ik teveel 'vanuit mijn hoofd' leef en voelt mijn lijf licht en stevig als ik goed in mijn vel zit.

Als het gaat om onderbuikgevoel onderscheid ik in het buikgebied twee zones: de maag en de buik. De maag is vaak het gebied waar zenuwen en angst zich manifesteren: een knoop in je maag hebben, iets ligt zwaar op de maag, misselijk zijn van de zenuwen. Het is een plek waarvan ik weet dat als daar iets speelt, dat een alarmsignaal is.

In de buik huizen allerlei gevoelens die een goede raadgever kunnen zijn. Onder in je buik is je basis, het meest intieme deel van je lijf. Daar huist je kracht én je kwetsbaarheid, je basisgevoel en je vertrouwen. Het is het laatste deel dat afkoelt als je bijvoorbeeld in koud water terecht komt. Vanuit de haptonomie zeggen we dan dat daar 'je bodem' zit: de kom, de schaal, de bodem waarin je gevoel rust, je gemak. Als je op je gemak bent, ben je in dat deel van je lichaam aanwezig en zit je in je stoel in plaats van op je stoel. Dan ligt je balanspunt op die plek in je onderbuik en tuimel je niet makkelijk om.

In dit deel zit mijn 'weten' als ik een besluit neem op basis van gevoel. Dan 'weet' ik dat het klopt met een zekerheid die uit dat onderbuikgebied komt. Wanneer een besluit klopt voel ik mijn hele lijf. Het lijkt alsof mijn lijf wordt verwarmd vanuit de onderbuik. Dan zit ik op mijn gemak, voel ik me stevig in mijn besluit en dat besluit te  verwoorden naar mijn omgeving. Dan zet ik mijn eigen wijsheid in en gebruik ik heel mijn lijf, mijn hoofd én de rest.

Voor de praktische alledaagse vertaling naar de werkvloer geef ik een voorbeeld dat ik geregeld in mijn trainingen tegenkom. Wanneer mensen het spannend vinden om een gesprek in te gaan, zie ik vaak dat ze op het puntje van de stoel gaan zitten, bovenlijf naar voren gebogen. Vaak denken ze goed na over wat ze gaan zeggen of hebben voorbereid. Het hoofd lijkt dan proportioneel groter te worden als ik ernaar kijk. Die mensen raad ik aan om hetzelfde gesprek nogmaals te doen, terwijl ze anders, stevig, in hun stoel zitten.

Probeer het zelf maar eens: Ga ontspannen zitten, voel de vloer onder je voeten, de zitting onder je billen, laat je steunen door de rugleuning, zorg dat je schouders en je nek los zijn, hoofd rustend op je nek. Zorg dat je zwaartepunt in je bodem zit. Op je gemak zitten dus. Dat creëert ruimte tussen jou en je gesprekspartner én het is fysiek beter mogelijk om je gevoel mee te laten doen in het gesprek. Zoals een deelnemer laatst verbaasd zei: "Wow, wat een verschil, ik voel me veel rustiger en kom beter uit mijn woorden!" Of een ander: "Ik kom nu beter tot mijn recht en laat me niet meer zo snel uit het veld slaan."

Als je op je gemak en in je kracht zit, wordt het ook hanteerbaar om vanuit rust en vertrouwen een ander te spiegelen aan jouw onderbuikgevoel. Regelmatig vertellen werving en selectie adviseurs mij in trainingen dat ze een 'onderbuikgevoel' hebben bij sollicitanten, dat ze lastig thuis kunnen brengen of verwoorden. Dat houdt ze soms tegen om een kandidaat voor te stellen voor een functie, omdat het niet ter sprake is geweest en er op basis van dat gevoel twijfel is ontstaan over de geschiktheid van de sollicitant. Mijn suggestie is om er iets mee te doen in het gesprek, het gevoel is er niet voor niets. Bijvoorbeeld door het te benoemen sprake in de vorm van een ik-boodschap: "Ik merk bij mezelf dat ik iets mis in je verhaal, ik weet niet precies wat. Is er iets dat je me nog niet verteld hebt?"  Hoe je het ter sprake brengt is natuurlijk afhankelijk van je gevoel. De ik-boodschap over jouw gevoel houdt je communicatie 'zuiver' en voorkomt dat je aannames doet over de ander.

Er zijn veel mooie en praktische boeken geschreven over haptonomie en de herkenning en toepassing ervan in je dagelijkse leven. Een titel die mij altijd is bijgebleven is 'Het lichaam liegt nooit' van Ted Troost. Je lichaam reageert al voordat je hoofd het heeft bijgebeend. Zoals iemand laatst met een knipoog tegen mij zei, toen ik - overdonderd door een onverwachte vraag - aan het nadenken was over een antwoord: "Non-verbaal heb je al antwoord gegeven, hoor!"

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline