Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Het grootste misverstand over contact maken

In mijn trainingen merk ik regelmatig, dat er verwarring heerst als het onderwerp "contact maken met je gesprekspartner" aan de orde komt. De aanname is vaak: als ik contact wil maken met de ander, moet ik over het privé leven van de ander beginnen. Bijvoorbeeld:

 • Een recruiter die vraagt: 'Vertel eens iets over jezelf, los van je CV.'
 • De leidinggevende die aan de start van een beoordeling informeert 'hoe het thuis is'.

Ze doen dit met de juiste bedoeling: de ander op zijn of haar gemak stellen, het ijs breken, contact maken voordat ze overgaan tot het zakelijke deel van het gesprek. Vaak heeft dit een verwarrend effect: 'Huh? ik dacht dat het gesprek juist over mijn CV zou gaan ...', of:
'Huh? - ik zit met mijn gedachten al  bij de beoordeling, nu begint hij over thuis?'

Het kost dan wat moeite om te schakelen naar het privé onderwerp. Mensen gaan er wel in mee, zeker als het voor hen een belangrijk gesprek is, zoals een sollicitatie of beoordeling.
Vervolgens wordt de overgang terug van privé naar het werkdeel ook een hobbel in het gesprek.

Hoe komt dat? Als mensen in verwarring zijn, zijn de meesten geneigd zich terug te trekken. Ze sluiten zich dan een beetje meer af voor de ander. Terwijl contact maken juist gaat over je open stellen voor de ander, zodat er contact kan ontstaan. Het effect van beginnen over een privé zaken terwijl er een zakelijk onderwerp op de agenda staat is dus vaak dat het contact minder wordt in plaats van meer.

De professionals die mijn trainingen volgen herkennen allemaal dat contact belangrijk is. Dat dat helpt bij samenwerken, samen je doelen te bereiken, samen problemen oplossen. 
Dus wat kun je dan wél doen om contact te maken in een werkgesprek?

 • Stel een vraag die jouw interesse in de ander als professional benadrukt, bijvoorbeeld:
  • Waarom heb je ooit besloten deze studie te doen of dit vak te kiezen?
  • Wat was het moment dat je wist: dit past bij mij?
  • Wat houdt jou bezig op dit moment in je werk?
  • Wat vind jij belangrijk in dit werk en waarom?
  • Waar word jij enthousiast van in dit project en waarom?
 • Luister vervolgens met volle aandacht!
 • Laat zolang je luistert je eigen gedachten en aannames over het onderwerp los. Laat je door de ander meevoeren in zijn of haar beleving van het onderwerp. Deze echte aandacht voor de ander verstevigt het contact. Als jij met je aandacht al bij de volgende vraag bent, verslapt jouw contact en daarmee het contact tussen jullie beide.
 • Vraag door vanuit je nieuwsgierigheid voor wat de ander vertelt.

Je zult waarschijnlijk merken dat je de ander beter leert kennen, dat de ander zich gehoord voelt en dat jullie het werkgesprek dat op de agenda staat ook effectiever zullen voeren. Omdat jullie het contact dat je gemaakt hebt in het eerste deel van het gesprek vasthoudt. Ik wens je mooie gesprekken toe.

Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Ik zou het leuk vinden als je die in het commentaar veld hieronder toevoegt.  Bedankt!

Wil je verder onderzoeken wat er gebeurt in het contact tussen jou en de ander? Bel me op 06-41527835, dan kunnen we kennismaken en bespreken hoe ik je daarbij kan helpen.

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline