Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Kijken-en-luisteren met je lijf

Smalle blik vs wijde blik
Wanneer je met een ander in gesprek bent, kijk je elkaar over het algemeen aan. Niet de hele tijd, dat is ongemakkelijk. Maar wel regelmatig. Het wordt vaak geadviseerd om oogcontact te maken in werkgesprekken en sollicitaties. Het geeft aan dat je met je aandacht aanwezig bent, dat je contact maakt.

In de tijd dat ik coach was, was ik veel 'met een smalle blik' in gesprekken aanwezig. Volledig gefocust op de ander, volledig met mijn aandacht bij de ander. Het maakte dat ik supergeconcentreerd kon luisteren en congnitief en feitelijk heel veel onthield van de gesprekken. Het maakte ook dat ik vaak moe was na afloop. Zoals ik ook moe kan zijn als ik heel geconcentreerd achter de PC zit te werken of op social media allerlei interessante dingen aan het scannen ben. Er komt druk op je hoofd, je blik vernauwt en voor je het weet voel je je eigen lijf niet meer, vliegt de tijd voorbij, terwijl je vergeet pauze te nemen.

Hoe anders is het, als je bijvoorbeeld met iemand gaat wandelen en al pratend een gesprek voert. Doordat je vaak naast elkaar loopt en je dus niet de hele tijd oogcontact hoeft te hebben, praat en luister je ook anders. Je blik is wijder en wijdser, je kunt gemakkelijker vertellen en luisteren. Je kunt gemakkelijker je eigen gedachten en gevoel een beetje laten 'meedeinen' op het verhaal van de ander. Meestal is al wandelend praten minder vermoeiend dan zittend praten en komt er min of meer automatisch een andere dimensie in het gesprek. Wanneer ik wandelend in gesprek  bent, herinner ik me de momenten van oogcontact ook intenser. Je kijkt elkaar aan wanneer dat past in het gesprek, vaak de meer emotioneel geladen momenten. Het contact dat er dan is, is soms hechter of warmer contact, in ieder geval is de ander dan meer nabij. Soms is het contact dus ook spannender.

Smal oor vs wijd oor.
Hetzelfde geldt voor het luisteren: je kunt heel scherp luisteren naar de woorden die iemand gebruikt en die goed analyseren. Je kunt daarnaast scherp luisteren of je signalen oppikt over het gevoel dat de ander laat doorklinken in zijn verhaal.  Dan kan het voorkomen dat je 'met tutende oren' uit een gesprek komt, vergelijkbaar met de druk op je hoofd bij een smalle blik.

Maar er bestaat ook wijder luisteren, met iets meer afstand. Luisteren om een reflectie terug te geven aan de ander, zoals dat in motiverende gespreksvoering gebeurt. Met nog iets meer afstand luisteren wordt in de haptonomie ook wel 'lateraal luisteren' genoemd. Je hoort de inhoud van wat de ander vertelt. Echter, je luistert wat meer op afstand, maar nog steeds met voldoende nabijheid, naar het verhaal van de ander. Je luistert naar datgene wat er onder de woorden ligt. Het gevoel, en ook het verhaal dat onder het verhaal ligt, de betekenis van het verhaal, zonder daar een eigen invulling aan te geven.  

Kijken-en-luisteren met je lijf
Dat vraagt dus een 'wijder oor', dat wil zeggen dat je gevoel, je lijf ook meeluistert. Het vraagt dat jij als luisteraar eigenlijk met je hele lijf luistert en de signalen dus ook met je lijf opvangt, niet alleen met je oren. Om daarop te mogen door-vragen of reflecties over terug te geven vereist contact. In contact wordt nagenoeg alles bespreekbaar, mits je steeds blijft voelen en aftasten en elkaars grenzen respecteert.  Daarvoor heb je je oren, ogen en gevoel in de 'wijde blik' - stand nodig: kijken-en-luisteren met je lijf.

Hoe kijk-en-luister jij?

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline