Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Vijf tips voor magie in de samenwerking

Stel, je wilt de dingen anders aanpakken, bijvoorbeeld een andere of effectievere vraag stellen bij de opening van een gesprek. Vol goede moed begin je eraan, maar het voelt nog wat onwennig. Je merkt ook niet meteen verschil in de samenwerking. Heeft het dan wel zin om vol te houden? 

 

Ja! 

 

Met plezier bekijk ik altijd de filmpjes van Simon Sinek. Hij deelt zijn inzichten over leiderschap aan de hand van alledaagse, herkenbare voorbeelden, waar mooie lessen uit te trekken zijn. Hij schetst heel raak wat er gebeurt tussen mensen die op het werk met elkaar samenwerken.  Ik raad je aan om dit filmpje (5 minuten) te bekijken. Hij belicht de schijnbaar onbelangrijke dingen die je doet. Schijnbaar onbelangijk, want hij schetst ook welke impact die dingen hebben op de lange termijn.

 

 

 

Deze dingen zijn niet krachtig omdat ieder op zichzelf staande gebeurtenis zo bijzonder is. Nee, het is de overtuiging dat jij het juiste doet, die helpt om dat tot stand te brengen.  De magie ontstaat als er een wending komt, door die schijnbaar kleine dingen:  

  • Je geeft tijdens een vergadering je mening én je onderbouwt die rustig en overtuigd, terwijl je stevig op je standpunt staat.
  • Je vertelt een collega: “Ik heb jouw steun in de vergadering gemist, toen ik tegengas kreeg op het voorstel, dat ik namens ons beide presenteerde, waar was je?” Om vervolgens te bespreken hoe jullie elkaar in de toekomst kunnen steunen.  
  • Je gaat naast een collega zitten, wiens vader moet worden opgenomen in het ziekenhuis, en laat haar haar verhaal doen, zonder advies te geven.
  • Je stelt de vraag: “Hoe gaat het met je?” én je luistert naar het antwoord

Waarom noem ik dit nou alledaagse magie, vraag je je misschien af?

Deze dingen leiden er in het algemeen toe dat je je daadwerkelijk gezien en gehoord voelt. Dat je ertoe doet. Dat jouw aanwezigheid verschil maakt. Dat te voelen raakt jou en raakt de ander, en daardoor blijven die momenten jullie bij. Het waren momenten van gezamenlijkheid, verbondenheid, contact. Dat beklijft.

 

Dat zit 'm dus in kleine dingen consequent en met aandacht doen, omdat je erin gelooft, zoals Sinek ook beschrijft. Maar hoe geef je dat nou vorm, in je werk, van dag tot dag? Persoonlijk leiderschap zit vaak in de vragen die je stelt, of de dingen die je zegt. 

 

Hieronder geef ik je vijf opties, die voor mijn deelnemers veel verschil maakten in de samenwerking met anderen. Misschien kun jij er ook je voordeel mee doen. 
 

  1. Vraag aan degenen met wie je samenwerkt: “Wat is voor jou belangrijk (in dit project, in onze samenwerking, …)? én luister goed. Vraag door, voordat je reageert. 
  2. Benoem aan de start van ieder gesprek wat voor jou het doel van dit gesprek is.  Vraag vervolgens: ” … wat is jouw doel?”  én zoek de gezamenlijkheid in jullie doelen.
  3. Als een collega iets voor je heeft gedaan, vraag dan:  …” kan ik ook iets voor jou doen?”
  4. Zeg: “Sorry, ik onderbrak je” als je het merkt en laat de ander uitpraten.
  5. Vraag door op wat je collega vertelt, en stel je eigen verhaal uit totdat daar ruimte voor komt. 

Schijnbaar kleine dingen, maar mits oprecht doorgevraagd, met een positief effect op de samenwerking.

 

Ik ben benieuwd om te horen welke vraag voor jou verschil maakt.

Laat hieronder een berichtje achter als je een waardevolle vraag of opmerking wilt toevoegen aan dit lijstje. Bij voorbaat dank!

 

 

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Reactie toevoegen