Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Volg je hart, want dat klopt

Deze spreuk hangt bij vrienden van mij in huis. Prachtig vind ik hem, ik voel dat hij klopt, ik word er blij van, mijn lijf wordt iets warmer en ik merk dat ik ‘m steeds weer lees en daar iedere keer opnieuw bij glimlach.

Tegelijkertijd gaat er bij mij iets wringen bij boeken en artikelen die ik in de afgelopen tijd gelezen heb over je hart volgen, je dromen verwezenlijken, worden wie je bent, doen wat jou past.  Veelal, gelukkig niet altijd, wordt de indruk gewekt, dat als je je hart maar volgt, dan alles vanzelf gaat en alles goed komt. Is dat wel zo?

Ik ben een groot voorstander van je hart volgen!
Mijn bedrijf draait om de onderwerpen waar mijn hart bij ligt: mensen op een constructieve manier met elkaar in gesprek brengen en in gesprek houden, in contact met elkaar, zodat ze met elkaar verder kunnen. Omdat de wereld daar mooier van wordt. Omdat het eenzaamheid en angst op de werkvloer verdrijft. Daar gaat het volgens mij om: in contact met elkaar kunnen we groeien en gedijen  als mens en een leefbare wereld met elkaar creëren.

Mijn ervaring is dat je hart volgen ook gewoon hard werken is, al is het een stuk prettiger dan hard werken uit plichtsbesef, of omdat je het gevoel hebt dat je niet anders kunt. Je hart volgen betekent voor mij dat je weet en voelt dat je met de juiste dingen bezig bent. Dat je tegelijkertijd ook gewoon de verantwoordelijkheid draagt voor het gezinsinkomen, of bang bent dat je droom niet uitkomt, of faalangst hebt, of geplaagd wordt door nog andere belemmeringen in jezelf of buiten jezelf. Want ‘tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren… ‘

Je hart volgen is:

  • vertrouwen dat je gevoel klopt;
  • op momenten dat je twijfelt, toch doorzetten en blijven geloven in jezelf en je missie;
  • de energie hebben om om te gaan met de angsten van anderen over jouw droom;
  • je hoofd, je hart en praktische zaken op één lijn krijgen;
  • doorzetten en je niet laten afleiden van je doel door praktische bezwaren.

Hoe weet je dan dat het klopt? Je weet het

  • als je hart een sprongetje maakt bij je dromen over wat mogelijk is;
  • als het je koud om het hart wordt, als je mijmert over de alternatieven;
  • als je hart warm, rustig en vredig aanvoelt na een keuze;
  • uit de warme reacties van de mensen uit je omgeving, die geloven in jouw  missie.

Dat is een ‘weten’ dat verder gaat dan de kennis vanuit je hoofd, een ‘weten’ waarbij je in je lijf voelt dat het klopt. Een rustig vertrouwen dat blijft en waarbij je standvastig blijft koersen op je doel, ook als de reuring van de praktische bezwaren je van je koers af dreigt te halen. 

Er is een mooi oud verhaal, ik meen uit India, over een jonge man die jarenlang naar verlichting zoekt, die zijn hart wil volgen en snakt naar het antwoord. Op een dag komt hij een oude man tegen, die langzaam een bergpad afloopt en gebukt gaat onder een zware zak. Hij voelt dat de oude man het geheim kent waar hij al jaren wanhopig naar op zoek is. “Oude man, vertel me alstublieft wat u weet. Wat is verlichting?” De oude man lacht hem een ogenblik toe, zwaait de zware zak van zijn schouders en gaat rechtop staan. “Ik snap het. Ik ben u eeuwig dankbaar!” roept de jongen. “Alstublieft, nog één vraag: Wat komt er ná verlichting?” Alweer glimlachend pakt de oude man de zak weer op, zwaait hem over zijn schouder, brengt zijn last in evenwicht en zet zijn weg voort.

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline