Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Waarom is de stilte zo spannend?

Van de week hoorde ik het mezelf weer zeggen in een training: Het gebeurt in de stilte!

Je hebt misschien wel vaker in een training gehoord: Gebruik de kracht van de stilte. Maar wat gebeurt er eigenlijk in die stilte? En waarom vinden veel mensen die stilte zo ongemakkelijk?

Ik werk veel met ervaren recruitment consultants, en met projectleiders. Beide groepen zijn vaker extravert dan introvert, beide groepen zijn vaak resultaatgericht. Ze zijn veelal doeners, gericht op actie. Zij hebben het gevoel dat ze stappen zetten wanneer ze praten, wanneer ze bezig zijn. De stilte voelt voor hen tegennatuurlijk.

Ook wanneer je geen extraverte doener bent, kan stilte ongemakkelijk zijn. Op gevoelsniveau gebeurt namelijk een heleboel. Je doet bijvoorbeeld een appѐl op de ander, of de ander doet een appѐl op jou. Dan kan de stilte een kantelmoment zijn, waarin het spannend is of het kwartje de ene kant op valt, of de andere.

Waar komt die spanning vandaan?

Pratend kun je gemiddeld een tempo van ongeveer 225 woorden per minuut aan. Luisterend kun je gemiddeld ongeveer 500 woorden per minuut verwerken. Dat geeft je ‘tijd over’ om te verwerken wat je hoort, samen te vatten, of een verdiepende vraag te stellen. In de ‘tijd over’ kun je ook kijken wat je ziet aan expressie bij de ander en bedenken hoe je daarop zult reageren.   

In de ‘tijd over’ ervaren doeners dus de drang om doen. Ze ervaren luisteren en observeren vaak niet als ‘doen’ en willen dus graag een volgende vraag stellen, of reageren. Het ‘niets doen‘ levert spanning op.

Wanneer je op gevoelsniveau ‘wacht’ hoe het kwartje valt, kan de spanning in de stilte oplopen. Het verbreken van de stilte is dan een manier om de oplopende spanning te doorbreken.

Het doorbreken van de spanning in de stilte is vaak jammer, omdat je een proces verstoort. Bij jezelf, of bij de ander. Misschien helpt dit jou om het ongemak van de stilte wat langer te verdragen, of actief in te zetten in je gesprek.

Want wat gebeurt er nou precies in die stilte?

  • In de stilte realiseer je je meestal pas écht wat er gezegd is
  • De stilte geeft tijd om je te realiseren dat er een beroep op je wordt gedaan en is het spannend omdat je een besluit moet nemen of je daarop ingaat. Je moet stelling nemen.
  • De stilte geeft je tijd om te voelen dat je een beroep doet op de ander en is het spannend of de ander jou tegemoet gaat komen of niet
  • De stilte geeft aan dat het menens is
  • De stilte raakt
  • De stilte geeft bedenktijd
  • De stilte maakt het mogelijk om een wending te maken in het gesprek (vaak zonder gezichtsverlies) en die wending heeft tijd nodig om tot stand te komen

Dat gebeurt allemaal in stilte.

Hoe dat werkt in een gesprek? Lees maar mee.

Dit is wat er gebeurde tijdens een training, waarin Mona haar collega Vera aansprak. Mona is niet haar echte naam en collega Vera werd gespeeld door een trainingsactrice.

Vera maakt geregeld grappen ten koste van anderen in het team. Dat stoorde Mona al een tijdje. Ze aarzelde om er iets van te zeggen en wilde dit gesprek wel oefenen, voordat ze het in het echt aan zou gaan.

In het eerste deel van het rollenspel ging Mona redelijk fel in tegen het weerwoord van Vera en ontstond er een welles-nietes discussie.

“Ik kom er niet doorheen!” verzuchtte Mona…. 

Ik vroeg: "Zou je eens willen herhalen wat je hebt gezegd, en dan een stilte laten vallen? Onderzoeken wat er dan gebeurt?"

Dat wilde ze wel. Dus ging ze het gesprek opnieuw aan:

“Vera, ik vind het heel vervelend als je grappen maakt die ten koste gaan van anderen. Ik heb er last van, het beïnvloedt de sfeer in het team op een negatieve manier.”

Vera: “Ah kom op, je kan toch wel tegen een lolletje? Ik bedoel er toch niks kwaads mee? Iedereen lacht erom…”

”Ik meen het Vera, ik vind die grappen heel vervelend, want ze gaan ten koste van anderen…”

Stilte…

Vera: ”Ah, kom op…”

”Nee, ik meen het…”

Stilte…

Vera: ”Je meent het echt he?”

“Ja.”

Stilte…

Vera: “… Maar ik mag toch wel grappen maken?”

”Tuurlijk wel. De grappen die je maakt die niet ten koste gaan van anderen vind ik leuk. Daar kan ik zeker om lachen. Maar die andere niet. Je weet het verschil toch?”

Stilte…

Vera: ”Ja, dat weet ik wel, maar ze zijn zo gemakkelijk te maken en er wordt wél om gelachen.”

”Dat is waar. Maar de grappen die ten koste gaan van anderen zijn niet écht grappig. Er is een verschil met die andere grappen…”

Stilte…

Vera: ”Tja, daar heb ik eigenlijk niet zo bij stil gestaan. (stilte) De sfeer in het team is ook voor mij belangrijk, dat is een van de redenen dat ik graag grappen maak.(stilte) Ik wil er wel rekening mee houden…”

Er ontstond nu een gesprek waarin ze afspraken met elkaar maakten en ze sloten het gesprek goed af.

Na afloop reageerde Mona: “Dat is ook wonderlijk! Door de stilte kom ik er wél doorheen! Maar het is ook heel spannend zeg, stil zijn in een gesprek!"

Dat is de kracht van de stilte.

Wanneer heb jij voor het laatst de kracht van stilte ingezet?
Ik nodig je uit om jouw ervaring hieronder te delen.

Vind je dit lastig en wil je hier hulp bij?  

Hier lees je meer over mij en kun je verder lezen of mijn aanpak bij jou past. 

 

Je mag me altijd bellen op 06-41527835.
Als ik aan het trainen ben beantwoord ik de volgende dag mijn berichten

Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Reactie toevoegen