Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Wanneer je door twijfel wordt overvallen: Wat mag ik zeggen en wat niet?

“Ik twijfel soms wat ik mag zeggen en wat niet? Bijvoorbeeld wanneer twee collega’s in een discussie zitten, die hoog oploopt en dreigt te ontaarden in ruzie. Of wanneer de baas van mijn baas mijn mening vraagt. Of wanneer ik zie dat iemand een probleem wil bespreken dat hoog zit, maar ik daar nu geen tijd voor heb.” 

“Mijn twijfel wordt opgemerkt door mijn collega’s. Op het moment dat ik doorkrijg dat mijn twijfel gezien wordt, lijkt het wel of ik in een neerwaartse spiraal terecht kom en kom ik nog slechter uit mijn woorden…  Terwijl ik echt ook wel mijn momenten heb waarop ik stevig in mijn schoenen sta, en mijn mening prima kan geven. Hoe komt het toch, dat ik in verschillende situaties zo verschillend reageer?”

Dit patroon hoor ik regelmatig van deelnemers: Er zijn momenten waarop ze zich stevig voelen en de communicatie vlot verloopt, én momenten waarop de twijfel zichzelf lijken te versterken. Ze vragen zich dan af waarom de twijfel hen op het ene moment overvalt, en op een ander moment afwezig is. 

Nog belangrijker: Ze willen van de twijfelmomenten af, want die zijn heel ongemakkelijk. Helemaal wanneer je het gevoel hebt dat je in een negatieve spiraal zit, kan het voelen alsof je de regie kwijt bent over de situatie. 

Je onzeker voelen kost veel energie en zorgt soms ook voor bijkomende angst: Voor consequenties hoe je op het werk gezien wordt in je rol. 

Wanneer je deze dynamiek herkent, helpt het als je op zoek gaat naar jouw ankers. 

Ankers zijn standpunten, zekerheden, of overtuigingen, die als leidraad dienen in jouw rol. Zekerheden die voor jou heel duidelijk zijn en waar je op terug kunt vallen als je spanning of twijfels ervaart.

Ankers zijn geen antwoorden op de directe vraag die jou wordt gesteld. Geen direct antwoord wanneer er een appѐl wordt gedaan op jou in jouw rol als leidinggevende. Ankers zijn basisprincipes waar jij geen twijfel over hebt. Basisprincipes van waaruit jij werkt, handelt en leeft. Die voor jou waar zijn en waar jij voor kunt gaan staan. 

Die ankers kunnen dus per persoon verschillen.

Bijvoorbeeld: 

  • Iedereen in mijn team mag zijn of haar mening geven. Ik verwacht tegelijkertijd dat iedereen in mijn team beleefd en respectvol met elkaar omgaat. 
  • Als mijn mening wordt gevraagd, ga ik ervan uit dat die gehoord mag worden. Ook als die afwijkt. Of op een onverwacht moment wordt gevraagd. Ik kan altijd zelf op een later moment met een aanvulling komen, of een inhoudelijk standpunt.  
  • Mijn professionele standpunt is dat mijn deur openstaat om met teamleden in gesprek te gaan. Als het tijdstip ongelegen komt maken we een direct afspraak om erover te praten.

Het uitspreken van jouw anker geeft je houvast, omdat je daar zeker van bent. Dat horen de mensen om jou heen. 

Tegelijkertijd gebeurt er nog iets: Op het moment dat jij jouw anker uitspreekt, zal jouw brein op zoek gaan naar een antwoord dat aansluit bij dat anker. Waardoor jouw gedachtegang ook steviger wordt en dat wordt ook weer hoorbaar in jouw verhaal. De kans is dan groot dat je de neerwaartse spiraal verandert in een opwaartse spiraal, waardoor jij jouw mening vanuit een stevige positie kunt neerzetten. 

Het uitspreken van jouw anker heeft nog een ander voordeel: Anderen leren jou op deze manier beter kennen. Jij maakt kenbaar waar jij voor gaat staan, waar jij beroepsmatig en als mens in gelooft. Dat maakt dat jij een factor bent om rekening mee te houden voor je omgeving, in ieder geval op dat anker.

Tegelijkertijd biedt het anker een mooi aanknopingspunt om met elkaar in gesprek te gaan. Gedeelde ankers smeden goede collegiale banden. Verschillende ankers leveren gesprekken op over hoe je de samenwerking zou kunnen of willen vormgeven in de toekomst. 

 

Wil jij hulp om jouw anker te herkennen en verwoorden, en steviger in je schoenen te staan?
Bel me gerust voor een vrijblijvende kennismaking of een individuele sparsessie: 06-41527835. 

 

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Reactie toevoegen