Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Wat je kunt leren van Australische communicatie

“G’Day mate!”

Deze nationale Australische begroeting brengt mij altijd een glimlach om de lippen. Ik heb (bijna 20 jaar geleden) vijf jaar in Sydney gewoond en gewerkt. Mijn glimlach heeft dus deels te maken met de goede herinneringen die aan die periode verbonden zijn. De begroeting is ook veelzeggend over de manier waarop veel Australiërs in het leven staan. In het algemeen kiezen ze een zonnige insteek bij hun pioniersmentaliteit: hard werken en daarnaast (ook op het werk) veel plezier hebben met elkaar, een open blik op de wereld, zoeken naar oplossingen in plaats van problemen, veel buiten zijn want het is vaak lekker weer en er is volop ruimte en natuur, lekker eten enzovoort…

Samen met mijn gezin heb ik me deze zomer uitgebreid kunnen laven aan deze heerlijkheden, want we hebben onze droomreis naar Australië gemaakt. We hebben genoten!

Graag deel ik een aantal glimlach- en schaterlach momenten met je, waaruit ook wat communicatie tips te verkrijgen zijn. Ja, ik ben een vakidioot, zelfs op vakantie! Ik nodig je uit om even mee te lezen. 

De vrouw die dit bordje maakte, runde in haar eentje een Bed & Breakfast en schonk daarnaast koffie met cake en serveerde ontbijt. We waren in het dorp Adelaide River in de outback (het platteland van Australië). We moesten inderdaad even wachten op ons ontbijt, maar werden uitermate vrolijk geholpen. “Ik heb dit bordje gemaakt voor de ongeduldige mensen die hier komen”, zei ze toen ze na een minuut of 10 kwam opdagen. Ze maakte in haar eigen tempo een heerlijke kop koffie en ontbijt voor ons.

Toen ik stond te grinniken bij de Antwoorden op de Frequently Asked Questions zei ze onder andere: “Ik vond het saai om steeds maar dezelfde vragen te beantwoorden, dit bordje bespaart me bovendien een hoop tijd.” 

Ze begon glunderend te vertellen dat zij een hele effectieve oplossing had voor mensen die last hebben van lactose intolerantie: “Drink gewoon geen melk, dat helpt! Maar ja, dat is niet wat ze willen horen. Dan zeggen ze: “Maar het is zo lekker…”. Ja, dat is zo. Maar dan heb je ook last van je lactose intolerantie. Daarom heb ik geen Yak melk of lactose vrije melk, de oplossing is veel simpeler, maak een keuze!”

Australië is nogal groot: heel Europa past erin en dan nog houd je heel veel ruimte over. De grote steden liggen langs de kust en in het binnenland is de dekking van telefoonnetwerken dus niet heel groot.

Ik weet nu dat we in Nederland gewéldige dekking hebben als het gaat om mobiele netwerken. In de Australische outback hebben de dorpen en plekken waar toeristen komen vaak één telefooncel, waar je met muntgeld op terug kunt vallen in noodgevallen. Of omdat je wilt bellen voor een reservering, omdat de wifi wel wordt aangeboden, maar niet werkt: Met een grote glimlach zei de dame van het betreffende café: “Wij noemen het “bush wifi”, het werkt … .soms … maar als je verbinding wilt kun je beter de vaste telefoon gebruiken.”

In Kakadu National Park - dat ligt op dit kaartje hierboven in het gele gebied ten oosten van Engeland – pakten ze het anders aan. 

GEEN WIFI  Het spijt ons dat er geen wifi is in Cooinda/Yellow Waters, maar we beloven u dat u zich veel beter verbonden voelt met Kakadu zonder.

Heerlijk toch? Lees ook even mee met de kleine lettertjes: “Vanwege onze locatie midden in een gebied dat dubbel op de Werelderfgoed lijst staat, zijn de telefoon- en internet verbinding beperkt of niet aanwezig. We kunnen proberen een voorbijvliegende blauwe ijsvogel te vangen om een bericht te bezorgen, maar zij accepteren geen cash of credit card betalingen. “

De vrolijke lessen die ik uit deze reisvoorbeelden lees, kun je op je werk en in je leven toepassen.

  • Wees duidelijk over wat je wel en niet kunt leveren
  • Ieder nadeel heeft ook een voordeel: benoem dat
    (je kunt het ook omdenken noemen)
  • Maak je niet te druk, houd het licht, luchtig en in perspectief: veel ‘problemen’ zijn goed te relativeren, of er zijn alternatieven.
  • Breng je boodschap met een beetje humor

Je zult waarschijnlijk merken dat er met de glimlach, meestal ook een moment is van (oog)contact. Samen lachen verbindt. Je verbonden voelen met een ander maakt de meeste mensen ietsje blijer en gelukkiger. Dus, waarom zou je dat niet om je heen verspreiden? 

Veel succes ermee. No Worries!

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline

 

Reacties

Hi Jacqueline, wat een heerlijk artikel en wat een relaxte sfeer roept dat op. Wat moet dat een te gek avontuur zijn geweest om dat samen met je gezin mee te maken. Wens je dat je hier nog lang met een glimlach aan terug zult denken. Succes met omschakelen in ons hectisch Nederland. Ik zit nu zelf ook met een glimlach na het lezen dus dank je wel! Wilhelmus
Dankjewel Wilhelmus, fijn dat de goede sfeer ook op jou hier in Nederland effect heeft! Ook ik glimlach iedere keer weer bij foto's en herineringen. De uitspraak van de dame van het bordje "I'll be back in 5 minutes, if not, read this sign again" wordt hier in huis met een vette knipoog op van alles toegepast, bv door puberzoon: "Ik ruim het zo op, if not, ask again in 5 minutes...." Fijne dag nog, Jacqueline

Reactie toevoegen