Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Wat was je naam ook alweer?

Iedere nieuwe trainingsgroep is een nieuwe uitdaging in zo snel mogelijk ieders naam te leren kennen. Want hoe sneller ik deelnemers uit de groep leer kennen, hoe persoonlijker ik de training kan maken. Dat vind ik zelf het prettigst. Daarnaast merk ik ook dat leren sneller gaat wanneer de deelnemer en ik de leerstof zo snel mogelijk kunnen koppelen aan de dagelijkse praktijk van deze deelnemer.

Ik wil graag iets leren kennen van die dagelijkse praktijk, zodat ik kan helpen om de koppeling te maken tussen het geleerde en de dagelijkse praktijk, zodat de kennis en vaardigheden de ander een voordeel opleveren. Want dat is uiteindelijk waar het om draait: dat deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, anders is de training voor niets geweest.

In de individuele 1 op 2 trainingen is het gemakkelijk: er is slechts een deelnemer, die ik al aan de telefoon heb gehad en die al een voorbereidende oefening heeft ingestuurd. Die ontvang ik persoonlijk bij de start van de training. Dus is de naam onthouden heel gemakkelijk. Maar in een groepstraining is dat anders.

Meestal schud ik iedereen de hand bij binnenkomst en stel ik mezelf voor. Door de naam van de ander te herhalen probeer ik alvast de naam te onthouden. Toch merk ik dat me dat niet altijd lukt aan de start van zo’n dag. Ook al ben ik een uur van te voren aanwezig om alles klaar te zetten, toch ben ik in mijn hoofd bezig met de start van de dag, de opening, en er is altijd wat spanning: wat voor soort mensen zijn er deelnemer en hoeveel zin  en interesse hebben ze?

Dus onthoud ik niet alle namen. Dat lukt meestal pas wanneer ik een gesprekje gevoerd heb, waaraan ik de ander kan onthouden  Bijvoorbeeld doordat ze iets persoonlijks vertellen, een vraag die gesteld wordt, een grapje  of een anecdote.

Er zijn natuurlijk wel trucjes die ik in de loop der jaren heb geleerd:

  • De naam herhalen als iemand zich voorstelt
  • De naam koppelen aan een opvallend kenmerk (een bril, een tas, een ketting)
  • Naambordjes neerzetten
  • Een rondje namen oefenen tijdens een kennismakingsronde

Toch werken die trucjes voor mij maar beperkt. Of ik iemands naam onthoud of niet, hangt af van de hoeveelheid aandacht die ik heb voor de ander.

Wanneer ik echte aandacht heb voor iemand bij de kennismaking, beklijft de naam onmiddellijk. Wanneer ik afgeleid ben of met mijn eigen gedachten bezig ben bij het kennismaken (zoals bij de start van een nieuwe trainingsgroep), dan beklijven de namen niet. Met de aandacht ontstaat ook contact met de ander, en dat contact wordt dan het ‘kenmerk’ waaraan de naam beklijft. Dan is namen onthouden ineens gemakkelijk!

Hoe onthoud jij de namen van nieuwe mensen die je leert kennen? Waar heeft dat bij jou mee te maken?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en zou het leuk vinden als je die deelt in het commentaar veld hieronder.

Een hartelijke groet van Jacqueline

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline