Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Zo kun je een blinde vlek zichtbaar maken

Recent heb ik zelf weer eens aan den lijve mogen ervaren wat ik deelnemers leer in trainingen: Als  een gesprek stroef verloopt en je wilt het anders, heeft het zin heeft om te achterhalen wat er ‘onder de waterlijn’ speelt.  Voor wie de ijsbergtheorie niet kent hier een ultrakorte samenvatting: 

Je vergelijkt de inhoud van een gesprek met een ijsberg. Boven de waterlijn is alles wat zichtbaar is: gedrag, kennis, de woorden die worden uitgesproken in een gesprek en hun betekenis. Onder de waterlijn is alles wat onuitgesproken blijft: afspraken hoe wij met elkaar omgaan, persoonlijke overtuigingen over het onderwerp, over hoe het hoort, emoties, je normen en waarden en je ervaringen uit het verleden. 

Onrustig 
Ik was in gesprek met een potentiele opdrachtgever, waar ik in de eerste gesprekken een beetje nerveus van werd. Ik kreeg weinig hoogte van haar en vond het lastig om contact te maken. Ik reageerde wat afwachtend op haar. Achteraf bezien waren het geen slechte gesprekken, maar het had effectiever gekund.  En belangrijker nog: ik was onrustig en daar wilde ik graag vanaf. Ik kwam er niet goed achter waar mijn onrust precies vandaan kwam en wat ik eraan kon doen. Dus besloot ik deze 'blinde vlek' met een collega te bespreken. Haarscherp analyseerde zij:  Ik wil heel graag goed contact maken voordat ik essentiële zaken bespreek. Terwijl deze opdrachtgever iemand is, die zaken wil bespreken en geen ruimte maakt voor persoonlijk contact omdat zij een overvolle agenda heeft (een blauw profiel, voor wie het iets zegt). En dat voelt stroef.

Hoe dan wel?
Na het overleg met mijn collega ging ik met een nieuw voornemen met de opdrachtgever in gesprek. Ik besloot mijn streven naar goed contact los te laten en het gesprek meer zakelijk te starten: agendapunten, tijdbewaking regelen, checken of zij aanvullende agendapunten had, de inhoud en afspraken strak bewaken  ….  om bij haar stijl aan te sluiten. 

Het resultaat 
Het wonderlijke was dat ik daarmee aansloot bij hoe zij in elkaar steekt en dat dat ruimte maakte voor persoonlijk contact, een grapje tussendoor, het gemakkelijk bespreken van een lastig onderwerp dat ik op de agenda had staan …. én we waren binnen de afgesproken tijd klaar. Het gesprek liep verrassend soepel. We kregen waar we beide op uit waren:  alle agendapunten bespreken én persoonlijk contact maken.

Rust én resultaat in het gesprek en met een tevreden gevoel naar huis !

Hoe zou je dit zelf aan kunnen pakken in jouw gesprek dat stroever loopt dan je zou willen?
Allereerst: bespreek eens wat er gebeurt met een ander, iemand die geen deel heeft aan dit gesprek, bijvoorbeeld een collega, een coach, je partner. De kans is groot dat die ander je helpt door vanuit een ander perspectief naar dezelfde situatie te kijken.

Verder zou het kunnen helpen om eens stil te staan bij wat voor type de ander is:    
Je hebt mensen die een nieuw idee eerst willen toetsen en er daarom vragen over stellen.
- Of Ja -maar types, die eerst willen ontdekken waar de risico’s zitten.
Je hebt mensen die denktijd nodig hebben en graag later op zaken terug willen komen.
- Je hebt flapuits, die eerst reageren en hardop denkend en pratend hun idee ergens over vormen.

Wat voor type iemand is, bepaalt ook welke vragen of reacties ze naar jou zullen uiten. Soms gaan die over de inhoud, soms komen ze voort aannames.
Vraag maar eens door waar de vraag vandaan komt, dan merk je waarschijnlijk wel wat er speelt. Dan kan er iets anders ontstaan in het gesprek tussen jullie.

 

 

Jacqueline van't Spijker"Ik ben Jacqueline van ’t Spijker, jouw trainer bij ‘vastlopers’ in je communicatie.
Ik ben ervan overtuigd dat contact de beste basis is om samenwerking met anderen soepel te laten verlopen. Goed contact beklijft omdat het je raakt, omdat je je dan gezien en gehoord voelt. Ik ben er ook van overtuigd dat in goed contact nagenoeg alles bespreekbaar is. En dat ook jij het in je hebt, om in die gesprekken, waarin jij jouw 'vastloper' ervaart, succes te behalen. Wil je daar hulp bij? Wil je onderzoeken of ik je daarbij kan helpen? Dan is bellen het snelst: 06-41527835. Ik maak graag vrijblijvend tijd voor je!"

Vond je dit artikel interessant? Wil je mijn artikelen automatisch eens per maand in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier abonneren Een hele hartelijke groet, Jacqueline