Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Blog van Jacqueline

Zo kun je zelfvertrouwen trainen

Zelfvertrouwen is te trainen, net zoals je door regelmatig te sporten conditie kunt kweken. Dit artikel is een verkorte weergave van de lezing die ik hield voor het netwerk van Future Females Utrecht over mijn ontdekkingstocht naar het vergroten van zelfvertrouwen en assertiviteit. Je vindt hierin inzichten uit de psychologie en de haptonomie en ook een praktische oefening om je zelfvertrouwen te trainen.  

Zo werkt het principe: Gedrag beinvloedt gedrag

Je weet misschien wel dat ik de lemniscaat (het symbool voor oneindigheid) altijd gebruik in mijn trainingen om toe te lichten hoe het contact en de communicatie tussen mensen verloopt. Dat heeft invloed op de uitkomst van je gesprekken. Dat noem ik het principe gedrag beïnvloedt gedrag. Als je weet hoe dit werkt, kun je daar in al je gesprekken gebruik van maken. 

Acht tips voor communicatie als de spanning oploopt

Vandaag deel ik een persoonlijker artikel dan je van me gewend bent. Vorige week kreeg ons vijf maanden oude katertje Koshka een ongeluk. Van de dierenartsen en de coassistenten leerde ik een aantal communicatielessen, die ik graag met je wil delen.

Vijf tips voor magie in de samenwerking

Stel, je wilt de dingen anders aanpakken, bijvoorbeeld een andere of effectievere vraag stellen bij de opening van een gesprek. Vol goede moed begin je eraan, maar het voelt nog wat onwennig. Je merkt ook niet meteen verschil in de samenwerking. Heeft het dan wel zin om vol te houden?  Ja!  In dit filmpje vertelt Simon Sinek waarom dat zin heeft en wanneer de magie komt. Daarnaast geef ik je vijf tips hoe je dit van dag tot dag voor jezelf kunt vormgeven. Succes!

Vijf minuten die verrassend veel verschil maken.

“Waarom blijf ik soms toch achter met zo’n ontevreden gevoel? Ik ben hartstikke goed in de relatie leggen in gesprekken…” Met die vraag kwam Mira bij me. Ze is een expert in haar vakgebied. Ze praat regelmatig bij met haar directeur. Maar die gesprekken zijn voor haar lang niet altijd bevredigend. Ze ontdekte waardoor dit komt én ontdekte een aanpak waarmee ze de resultaten haalt die ze wil behalen.

Wanneer je door twijfel wordt overvallen: Wat mag ik zeggen en wat niet?

“Ik twijfel soms wat ik mag zeggen en wat niet? Mijn twijfel wordt opgemerkt door mijn collega’s. Op het moment dat ik doorkrijg dat mijn twijfel gezien wordt, lijkt het wel of ik in een neerwaartse spiraal terecht kom en kom ik nog slechter uit mijn woorden…” Met een anker kun je een opwaartse spiraal van stevig in je schoenen staan in gang zetten.

3 vragen waarmee je verwachtingen heel scherp stelt

Je kent het vast wel. Je denkt dat je helder bent geweest over wat jij wilt. Je denkt dat je het eens bent over de wederzijdse verwachtingen en afspraken. Maar gaandeweg het proces kom je erachter dat dat niet het geval is geweest. Hierbij 3 vragen waarmee je verwachtingen wél scherp afstemt.

Waarom perfectionisme niet werkt als je beter wilt worden in je vak

Precies een jaar geleden schreef ik na de zomervakantie de blog: Zo voorkom je een vraag die geen vraag is. Deze zomervakantie gebeurde mij nagenoeg hetzelfde. Had ik niks bijgeleerd? Of speelde perfectionisme een rol? Dit onderzoek inspireerde mij tot het artikel: Waarom perfectionisme niet werkt als je beter wilt worden in je vak.

Over het krachtigste ontwikkel-instrument dat iedereen beschikbaar heeft (maar dat bijna niemand gebruikt)

“We kunnen zóveel van elkaar leren, fijn om dat nu regelmatig te gaan doen!” 
Vorige week mocht ik een recordaantal van vijf groepen begeleiden: Een groep ondernemers, twee groepen teammanagers en twee groepen adviseurs mobiliteit. In een korte, intensieve training startten zij met – mijns inziens – het meest onderschatte en ondergewaardeerde ontwikkelinstrument: intervisie. Een super-effectieve manier van samen in gesprek gaan.   

Waarom is de stilte zo spannend?

Van de week hoorde ik het mezelf weer zeggen in een training: Het gebeurt in de stilte! Je hebt misschien wel vaker in een training gehoord: Gebruik de kracht van de stilte. Maar wat gebeurt er eigenlijk in die stilte? En waarom vinden veel mensen die stilte zo ongemakkelijk?

Pagina's