Jouw trainer voor persoonlijke groei in je zakelijke gesprekken

U bent hier

Over mij

Ik ben Jacqueline van ’t Spijker. In de afgelopen zevenentwintig jaar heb ik heel veel professionals geholpen vastlopers in hun communciatie en samenwerking op het werk op te lossen. Onder het motto Samen in gesprek gaan (met de nadruk op SAMEN), help ik je ontdekken welke wetmatigheden in de communicatie jij kunt inzetten, zodat jij de lastige gesprekken tot een goed einde brengt.

Al zolang als ik me kan herinneren, ook als kind al, keek en luisterde ik graag naar gesprekken van anderen: op school, thuis, op feestjes.  In mijn puberteit was ik heel verlegen en in die tijd ging kijken en luisteren mij veel makkelijker af dan praten. Toen ik na mijn studie Arbeids- en Organisatiepsychologie aan het werk ging,  ontvouwde zich een hele nieuwe wereld waar weer een hoop te ontdekken viel: hoe mensen op het werk zich gedragen en met elkaar omgaan.

Ik kreeg banen waarbij ‘praten met anderen’ de hoofdmoot van het werk was: HR adviseur, Trainer, Coach, Loopbaanadviseur, Recruiter - en voerde op die manier duizenden gesprekken met mensen, die soms soepel en soms allerminst soepel verliepen. Dat voedde mijn fascinatie alleen maar. Zoals een toekomstige baas van me die tijdens mijn sollicitatiegesprek boos op me werd omdat ik hem vragen stelde over zijn achtergrond en ervaring. Ik was verbijsterd: hoe kon iemand boos worden vanwege de interesse die ik toonde? Later bleek (ik werd aangenomen) dat hij het gevoel had gehad dat ik bewust de regie van het gesprek probeerde over te nemen… iets waar ik mij totaal niet bewust van was!

Toen ik Haptonomie ging studeren, leerde ik woorden te geven aan die andere laag in gesprekken, die minstens zo fascinerend was: de gevoelslaag, dat wat er niet in woorden gezegd wordt, maar wel bepalend kan zijn in gesprekken. 

Verder ontdekte ik in de loop der jaren hoe de context waarin je werkt een enorme invloed heeft. Die neem ik dus altijd mee in mijn trainingen. Daarom werken trucjes soms alleen in de ene omgeving en niet in de andere. Toen ik voor 5 jaar naar Australië verhuisde om te wonen en te werken, leerde ik ook de culturele verschillen meenemen in een gesprek, en leerde ik de taal vloeiend spreken.

Gedurende mijn werkende leven kon ik nooit kiezen tussen groepstrainingen geven of individuele begeleiding. Wanneer ik groepen trainde miste ik het individuele werk, en wanneer ik individuele begeleiding deed, zocht ik binnen de kortste keren groepstraining er weer bij. Het curriculum Volwasseneducatie bij de vakgroep Onderwijskunde leerde mij me te richten op hoe ik opleiding in arbeidsorganisaties voor volwassenen zo effectief mogelijk kon maken. Sinds ik zelfstandig trainer ben combineer ik alle ervaring die ik tijdens studies en werk heb opgedaan: door de combinatie kan ik het beste naar boven halen in mensen en in trainingen.

Wat ik weet is dat contact de beste basis is om de samenwerking en gesprekken soepel te laten verlopen. Dat in contact met de ander nagenoeg alles bespreekbaar is, ook als het onderwerp moeilijk is of als er veel emoties meespelen. Ik weet ook hoe eng dat kan zijn . Maar ik heb ook ervaren hoe mooi het is als het lukt om een dergelijk gesprek wél aan te gaan en hoe de samenwerking met anderen kan veranderen als gevolg daarvan, op de lange termijn.

Want een goed gesprek beklijft. Omdat het je raakt. Omdat je je gezien en gehoord voelt.
Daar streef ik naar.

Wil je onderzoeken wat ik voor jou of voor jouw organisatie kan betekenen?
Bel me gerust, dat is vrijblijvend én de snelste manier om te horen of het klikt: 06-41527835
Een bericht sturen kan uiteraard ook.

Als professioneel trainer onderschrijf ik de Ethische Beroepscode van de NOBTRA, de Nederlandse Orde van Beroeps Trainers.

Naar Trainingen

Ik schrijf regelmatig over deze onderwerpen in mijn blogs en verbind daar tips aan die jou kunnen helpen in je dagelijkse gesprekken op het werk. Wil je daarvan op de hoogte gehouden worden? Meld je dan hiernaast aan voor de nieuwsbrief Spijkerstof. Afmelden kan ook altijd weer met gemak.